FOTOMAKALE
Keçe, yünün çeşitli işlemler (ısı,
basınç, sabun, asit vb) yardımıyla sıkıştırılarak birbirine yapışması ve
bütünleşmesi ile oluşturulan bir tür kaba kumaştır. Üretilen bu kumaş geçmişten
bu yana çok farklı amaçlar için kullanılmıştır. Hunlar döneminden itibaren
günümüze kadar gelen keçecilik sayesinde üretilen ürünler birçok alanda
kullanılmış ve insanlar farklı ihtiyaçlarını bu ürünlerle karşılamışlardır.
Tarihi seyir içerisinde incelendiğinde keçe Türkler tarafından; çadır üzeri
örtü ve zemininde halı olarak, yolluk, kepenek, seccade, çeşitli giyim eşyaları
(çorap, pantolon, yelek, patik, çizme, ayakkabı, terlik, başlık gibi), eğer
örtüsü, süs eşyası, eğer örtüsü, ayakkabı taban keçesi, minder ve sedir gibi
birçok amaçla üretilip kullanılmıştır.
Keçe üretimi, yünün kırpılmasından
sonra başlamakta ve bir dizi işlem sonunda süreç tamamlanmaktadır. Elde edilen
farklı tipteki keçe kumaşları farklı ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır.
Tepme keçe veya fabrikasyon olarak üretimi söz konusudur. Yün elde veya
makinelerde atılır ve bir takım işlemlerden geçirildikten sonra doğal renklerde
keçeler elde edilir. Ayrıca boyama yapılarak da renkli keçe üretimi
yapılmaktadır. Keçe üretimindeki temel aşamalar şunlardır:
- Keçe üretiminde
kullanılacak yünlerin kırkılması.
- Yünlerin üzerindeki
pıtrak ve bulaşmış olan diğer pisliklerin ayıklanması ve yünün didilerek
farklı renklerde olanların ayrılması,
- Didilen yünün
hallaç yayı veya tarak makinesi ile taranması,
- Yünün tabakalar
halinde dökülmesi,
- Yünün üzerine sıcak
su serpilmesi,
- Yünün dürülmesi,
- Sarılan kalıpleşin
kalıp ipi ile bağlanarak tepme işleminin yapılması,
- Keçeleşmeye
başlayan yünün yüzeyinin ve kenarlarının düzeltilmesi (kapaklama yapılması
veya çatkı olarak ifade edilebilir),
- Çatkı yapıldıktan
sonra keçeye sabunlu su verilmesi,
- Tepme işleminin
tekrarlanması ve keçenin pişirilmesi,
- Keçeleşen yünün
pişirilmesi için keçeye sıcak sabunlu su dökülerek ovulması,
- Tepme işleminin
tekrarlanması,
- Keçenin boyanması,
- Keçenin süzülerek
kuruması için asılması,
- Çeşitli ürünler
yapımı ve satış.
Geçmişte toplumumuzda elişi
üretimimiz içinde önemli bir yeri olan keçe üretimi; sanayileşmenin artması ve
insanların keçeyi başka ürünlerle ikame etmeleri nedeniyle çok azalmış ve tarih
sayfalarına gömülmesine çok az kalmıştır.
Bu fotomakalenin hazırlanmasında başta İdris Ustam olmak üzere Balıkesir'deki tüm keçe ustalarına teşekkürlerimi sunuyorum.
Yazan ve fotoğraflar: C. Deniz SEYRAN



























Emeklerinize sağlık hocam. Unutulmaya mahkum elemeği zanaatlarımızı fotoğraf ve yazılarınızla belgeleyerek gelecek kuşaklara aktarma çabalarınız içinde ayrıca teşekkür ederim.
YanıtlaSil